Απόψε είχα τη χαρά να δω τη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή: "Καζαντζάκης"... η οποία με κατενθουσίασε!

Η ζωή του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, περνά από την οθόνη με τρόπο αβίαστο και δίνοντας σου την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή των μεγάλων δημιουργών. Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία της γυναίκας του Ελένης για την συγγραφική του πορεία! Επιβεβαιώνεται η ρήση ότι πίσω από έναν σπουδαίο άντρα πάντα βρίσκεται μια σπουδαία γυναίκα! Έκπληξη για μένα ο ρόλος του Άγγελου Σικελιανού, (επιστήθιου φίλου του Καζαντζάκη) του μεγάλου μας λυρικού ποιητή αλλά και με τις πολλές του ιδιορρυθμίες. Τελείως διαφορετική η παρουσία του από αυτήν που έχουμε μάθει στα σχολικά μας χρόνια. 

Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις του μεγάλου μας λογοτέχνη, η άρνηση του να υπηρετήσει με αλόγιστο φανατισμό τις όποιες ιδεολογίες, το δέσιμο με την ιδιαίτερη πατρίδα του, ο ισχυρός, καταπιεστικός δεσμός με τον πατέρα του, η απομόνωση του ζευγαριού στην Αίγινα στα χρόνια της κατοχής, η εχθρική αντιμετώπιση του έργου του από την εκκλησία ( δυτική και ορθόδοξη ), οι πολιτικές παρεμβάσεις για να μην είναι καν υποψήφιος για το Νόμπελ λογοτεχνίας, η αυτοεξορία του στη Γαλλία, παρουσιάζονται με μια νότα αισιοδοξίας και όχι μεμψιμοιρίας από τον σκηνοθέτη. Αυτή εξάλλου είναι και η σκηνοθετική ματιά στην οποία μας έχει συνηθίσει ο Σμαραγδής.
Καταπληκτικός ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στο ρόλο του Καζαντζάκη, πολύ καλή η Μαρίνα Καλογήρου ως Ελένη ( η σύζυγος του Καζαντζάκη) και ιδιαίτερα καλός ο Νίκος Καρδώνης, ως Αγγελος Σικελιανός.

Ο Καπετάν Μιχάλης από πολλούς θεωρείται το κορυφαίο έργο του. Όχι άδικα! Τώρα όμως θα διαβάσω ξανά, το "Αναφορά στον Γκρέκο", πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας.

Με λίγα λόγια, δείτε την ταινία. Δεν είναι χολιγουντιανή υπερπαραγωγή αλλά είναι μια υπέροχη ταινία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Μια ταινία, που βάζει το μυαλό μας να σκεφτεί σε πολλά επίπεδα, να θυμηθούμε παλιότερα διαβάσματα μας και να νιώσουμε λίγο πιο περήφανοι για τα "άξια τέκνα της πατρίδας μας" αλλά και να νιώσουμε λίγη ακόμα θλίψη για τις μικρόψυχες στιγμές της αγαπημένης μας πατρίδας!